vrijdag 5 september 2014

Literatuur

Het ontwerpen van een boot is niet iets dat je van nature komt aanwaaien. Ter voorbereiding en tijdens mijn ontwerp pogingen heb ik veel gehad aan onderstaande literatuur.

How to design a boat (1992), van John Teale.
Een klein boekje maar een prima introductie waar ik vroeger veel aan heb gehad toen ik probeerde een 43 voeter handmatig te tekenen. Met name het gebruik van conische projectie voor het ontwerpen van afwikkelbare oppervlakken wordt hier duidelijk uitgelegd.
Ook komen aspecten als het berekenen van het zwaartepunt en center of buoyancy aan de orde (Simpsons rule).

Foam fiberglass sandwich construction for boat building (1991), van Ed Horstman.
Nauwelijks een boek te noemen, meer een vijftigtal stencils in kartonnen kaftje. Voornamelijk gericht op de trimaran ontwerpen van de schrijver, met veel constructie tips. Meer constructie- dan ontwerp-aspecten.

Design your own yacht (1988), door Ben Smith.
Bevat ongeveer dezelfde theorie als het boekje van John Teale, maar dan met wat meer tekst.

Elements of yacht design (oorspronkelijk uit 1904), door Norman L. Skene.
Dé klassieker voor wat betreft het ontwerpen van schepen. Onder andere uitleg over het ontleden van krachten op tuigage.

The elements of boat strength (2000), door Dave Gerr.
Geeft voor bijna alle constructie aspecten een leidraad voor te gebruiken materialen, hoeveelheden, diktes, etc. Gebaseerd op een zogenaamd 'scantling number' dat op basis van de belangrijkste maten van het ontwerp (loa, beam, depth) wordt bepaald. Dit getal wordt dan als index gebruikt in diverse tabellen en grafieken om de voor jou ontwerp van toepassing zijnde waarde te vinden. De tabellen zijn gebaseerd op ervaring en gemiddelden van bestaande ontwerpen, iets dat ik in andere boeken niet ben tegen gekomen. Voor een multihull zijn deze waarden overigens niet erg bruikbaar, het is meer gericht op de wat traditionelere (zwaardere) jachtbouw.

The Gougeon brothers on boat construction (oorspronkelijk uit 1979)
Deze is beschikbaar in PDF formaat (hier) en bevat massa's praktische tips over vooral hout/glasvezel/epoxy constructies.

Zoals je ziet is er met name veel beschikbaar over bouw en constructie, en minder over het ontwerp proces. Over het algemeen heb ik het gevoel dat veel aspecten van een scheeps ontwerp wel zijn uit te drukken in getallen als blok- of prismatische-coëfficiënt, maar dat het een kwestie van ervaring is hoe met deze getallen om te gaan, en er 'gevoel' voor te krijgen. Als amateur heb ik deze ervaring helaas niet, en is dit m.i. ook niet iets waarin ik me even kan inlezen; ervaring is gewoon ervaring.
Naast bovenstaande boeken zijn er ook nog wat internet forums waar veel informatie is te vinden en waar vaak ervaren bouwers en ontwerpers op vragen reageren.