zondag 20 september 2015

Isolatiebox voor epoxy

Nu het kouder begint te worden is het tijd om de epoxy warm te houden. Bij een graad of 15 is de epoxy zo stroperig dat het ongeveer drie minuten duurt voordat er 300 gram uit de tank is gelopen. Bij 20 graden duurt dat maar een halve minuut.

Verwarmen dus. Ik had nog een aantal platen piepschuim over van de vorige winter, toen ik het plaatmateriaal voor de rompen heb gemaakt in onze fietsenschuur.
Eerst eens berekenen wat ik moet verwachten qua energiegebruik. De doos moet ongeveer 35 x 35 x 70 cm binnenmaat hebben. de oppervlakte is dan 1.225 m2.
Formule: W x d / A x dK = Cpiepschuim.
Met W = aantal watts, d = dikte van het materiaal, A = oppervlakte materiaal, dK = aantal graden Kelvin verschil tussen binnenkant en buitenkant. De constante voor piepschuim is 0.035.
Stel dat het buiten de box 0 graden is, en ik binnen een 20 graden wil aanhouden. Een plaat piepschuim is 2 cm, ik neem 2 platen dikte dus totaal 4 cm (0.04 m). We hebben nu alle waarden om het benodigde wattage te berekenen:
W x 0.04 / 1.225 x 20 = 0.035 =>
W = 0.035 x 1.225 x 20 /0.04 = 21.4
Een gloeilampje van 25W voldoet dus ruimschoots om de box van binnen op een temperatuur van 20 graden te houden terwijl het in de loods 0 graden is.
Gelukkig had ik nog een thermostaat liggen (uit ons vorige huis, lag dus al 8 jaar niks te doen). Lampje van 25 watt eraan en voilà: een inverse koelkast: het is binnen warmer dan buiten, en het lampje gaat ook aan als de deur dicht is...
Aan één van de einden heb ik een luikje gemaakt waardoor de kraan op de tank bereikbaar is zonder dat ik de tank eruit hoef te tillen (vol 28 kg)


vrijdag 4 september 2015

Panelen hoofdromp plaatsen

 Door de panelen één voor één toe te voegen ontstaat er langzamerhand iets dat op een boot lijkt. De panelen maak ik met kleine stukjes laminaat afval aan elkaar vast. Ze hangen gewoon over de schotten, waarbij ik ze zo weinig mogelijk aan de schotten vast maak. Hierdoor stroken de panelen bijzonder goed, zonder vervelende deuken of bulten.

De tweede gang (ik noem hem gang 3, omdat ik bij de bodem begin te tellen) die in het vorige plaatje redelijk vlak ligt, moet bij de boeg vertikaal staan. Dit levert redelijk wat twist in het paneel op.
Naarmate er meer gangen worden toegevoegd wordt de romp steeds beter in de juiste vorm gedwongen. Soms is er bij een schot in eerste instantie wat ruimte, maar dat lost zich vanzelf op na toevoegen van de volgende gang.
 Het begint al wat te worden...
De bodem panelen hebben de meeste twist. De achterste helft is exact horizontaal. In de voorste helft moeten de panelen van horizontaal naar verticaal gedraaid worden. Ik ben blij dat ik tijdens het maken van de panelen  alleen de binnenkant van glasvezel/epoxy heb voorzien. Als ik beide kanten had gedaan had ik de draai nu niet voor elkaar gekregen.
De panelen sluiten prachtig op elkaar aan. Naden beperken zich tot de precisie waarmee ik kan zagen: per rand ongeveer de zaagdikte van mijn decoupeerzaag. Als de panelen met een cnc machine waren gezaagd dan zouden de naden waarschijnlijk nauwelijks zichtbaar zijn.
De boegkant van de panelen houd ik bij elkaar met een paar afgeschuinde balkjes