In de loods heb ik rechts achterin mijn 'kantoor'. Als hulp bij het maken van de strongback heb ik op de tafel een schets van het bovenaanzicht van de hoofdromp gemaakt. De strongback die ik ga maken moet binnen deze lijnen vallen om later geen problemen bij het glassen van de romp te krijgen. Bij een te brede strongback kan het glasweefsel niet netjes naar beneden hangen, en zal gaan kreuken. Erg vervelend bij het lamineren.
Diverse dwarsdoorsneden van multiplex gemaakt. Het achterschot van de achterkajuit gebruik ik ook, dat heeft al de juiste vorm.
Van een plaat multiplex een rechte hoek gemaakt. De strongback moet precies haaks gebouwd worden.
Als één van de dwarsbalken een centimeter te kort is afgezaagd krijg je het geheel echt niet haaks, hoe mooi je winkelhaak ook is....
De basis waarop de hulpspanten uit de tweede foto opgesteld moeten worden. Deze moeten op exact de juiste afstand van elkaar geplaatst worden, precies verticaal staan, en op een precieze hoogte vanaf een horizontaal vlak.
Ik heb ervoor gekozen om niet de hele strongback te stellen. In plaats daarvan ligt deze gewoon op de grond, en zal ongetwijfeld iets rond of schelf zijn. Wel markeer ik de hoekpunten met tape op de grond, om bij onverhoopte verschuiving de boel weer terug te kunnen zetten.
Op de zijkant teken ik met behulp van een laserwaterpas een horizontale lijn, deze dient als basis bij het opstellen van de hulpschotten.
Opstellen van de hulpschotten:
In het achterschot van de achterkajuit heb ik vast de (grote) gaten voor de raampjes en de (kleine) gaten voor de bergruimte onder het zwemplateau gezaagd.
Als de schotten zijn geplaatst even kijken hoe goed de panelen van de romp erop passen. Helaas klopt er iets niet....
Het blijkt dat ik bij 1 van de schotten een verkeerd punt heb gebruikt bij het uitzagen. Gelukkig staat het juiste punt nog op het schot, waardoor ik het vrij snel in de gaten heb. Nieuwe lijntjes tekenen, het randje uitzagen, schot opnieuw opstellen en jawel, het past!