Van een paar houten klosjes, wat moeren en bouten heb ik verstelbare pootjes gemaakt. Deze gaan straks de constructie dragen waarin de romp komt te liggen.
Als de juiste hoogte is ingesteld kan ik de pootjes fixeren door de moer aan te draaien.
De pootjes gemoneerd op een paar balken die in de lengte van de romp komen te lopen.
Het plaatmateriaal waaruit ik de hulpschotten heb gezaagd waarop de romp nu steunt, heb ik speciaal voor deze gelegenheid bewaard. Wel moet ik een extra randje hout wegzagen ter compensatie van de huiddikte. De uitsparingen aan de buitenkant zijn voor de langsbalken.
De schotten op de romp geplaats, de langsbalken in de schotten.
Alles moet natuurlijk wel haaks aan elkaar gefixeerd worden. Bij de voorste twee schotten heb ik de blokjes met verstelbare pootjes geplaatst. Bij de achterste heb ik geen blokjes gebruikt, daar zitten de bouten direct in de langsbalken.
Dit is omdat de vloer van de loods iets afloopt naar voren toe.
Ook aan de zijkanten van de schotten komen langsbalken, deze zorgen er voor dat de schotten goed verticaal staan.
Eerst eens berekenen met wat voor krachten ik ongeveer rekening moet houden.
Volgens mijn ontwerp programma is de oppervlakte van de romppanelen ongeveer 35 vierkante meter. Het schuim van de panelen weegt 80 kg per kubieke meter, dus ongeveer 1 kilo per vierkante meter (12 mm dik).
De binnenkant van de romp is gelamineerd met 400 gsm glas, en de buitenkant deels met 600 gsm en deels met 400 gsm. Voor het gemak houdt ik even 600 aan. Dat betekent dat er ongeveer 1 kg glas op zit per vierkante meter. Bij een goed gelukt laminaat zal de verhouding glasvezel:epoxy ongeveer 1:1 zijn. Er komt dus per vierkante meter ook nog een kilo epoxy bij, wat het totaal op 3 kilo per vierkante meter brengt. Dit maal de 35 vierkante meter geeft een gewicht van 105 kilo.
Daarnaast zijn langs de kimmen stroken glasband van 450 gsm aangebracht, in totaal 126 meter van 10 cm breed, dus 12,6 vierkante meter. 12,6 x 900 g = 11,3 kg.
Plus ongeveer 4 kg grondverf geeft een totaal van 105 + 11,3 + 4 is ongeveer 120 kilo.
De kribbe schat ik op ongeveer 30 kilo, alles bij elkaar dus een totaal van 150 kilo.
Van multiplex maak ik een paar haken die er voor moeten zorgen dat de romp in de kribbe blijft hangen als ik de hulpschotten, die de romp nu aan de binnenkant nog ondersteunen, weghaal.
Aan het voorste en laatste schot van de kribbe zijn nu steunlatjes naar de vloer aangebracht.
De romp wordt aan de binnenkant nog maar door twee hulpschotten ondersteund
Alle hulpschotten zijn weg, de romp hangt in de haken aan de kribbe, die op zijn beurt op vier latjes rust. Langs de kimmen zie je nog de tientallen blokjes waarmee de huidpanelen aan elkaar werden gezet.
De pootjes aan de rechterkant zijn weggehaald, aan die kant rust de kribbe nu op de grond. Bij het weghalen van de pootjes was het nodig die kant van het geheel op te tillen. Volgens de berekening zou dat ongeveer 75 kilo moeten zijn, en zo voelde het ook ongeveer aan.
Door de linkerkant met steeds langere pootjes te ondersteunen komt de romp steeds schuiner te staan. Hoe dichter het zwaartepunt bij het draaipunt komt, hoe gemakkelijker het wordt.
Over het kantelpunt. Verder kantelen wordt voorkomen door aan de andere kant tegen te houden. Linksonder zie je strongback waarop de hulpschotten werden opgesteld.
Bijna rond. Het wordt nu weer zwaarder om verder rollen te voorkomen. Ook is het zaak om niet klem te komen tussen de romp en de muur.
Rechtop. Nu lijkt het tenminste op een boot.
Met de verstelbare pootjes en het laser waterpas stel ik de romp precies horizontaal (links/rechts) en zodanig dat de boeg exact 79,3 cm hoger is dan de binnenkant van de spiegel.
Dankzij het ctc nieuws je blog gevonden. Wat een mooi verhaal, goed geïllustreerd.
BeantwoordenVerwijderen