Nadat de huid panelen zo precies mogelijk zijn geplaatst door ze aan de binnenkant aan elkaar te fixeren, heb ik de kimmen voorzien van fillets van epoxy putty. Nu dat is uitgehard is het geheel opeens veel stijver dan daarvoor.
De romp, op z'n kop, van boven gezien.
Nadat de kimmen voorzien zijn van fillets, en vervolgens mooi rond geschuurd, worden er stroken glasband overheen geplakt. Op de foto zit de peelply er nog overheen, dit gaat eraf bij verdere verwerking. De peelply dient om een mooie structuur in de onderliggende epoxy te krijgen die geschikt is om verdere lagen op te plakken zonder te hoeven schuren. Eventuele 'amino blush' trekt door het folie naar de buitenkant, en wordt dus bij het verwijderen van de folie meegenomen.
Als alle kimmen zijn voorzien van glasband kan de volledige romp worden voorzien van een laag glasweefsel. Ik heb, in verband met het beoogde droogvallen op het wad, een wat dikkere laag over de bodem gebruikt, 600 gsm in plaats van de elders gebruikte 400 gsm. (gsm = grams per square meter)
Het glasweefsel wordt na het impregneren ook weer bedekt met een laag peelply.
Hier hangt het 400 gsm glasweefsel voor de ene zijkant klaar voor impregnering.
Wederom peelply...
Zoals verwacht zitten er in de 'holle'kim hier en daar luchtbellen onder het glas. Deze worden open geschuurd en gevuld met putty. Qua sterkte maakt dit weinig uit, omdat onder het glasweefsel nog de glasband loopt, waaronder geen lucht insluitingen zitten.
Nadat alle glas is geplaatst kan het afwerken beginnen. De hele romp insmeren met een laagje putty. Liefst zo dun mogelijk, om er later minder af te hoeven schuren. Lastig om er precies genoeg op te doen, zodat oneffenheden wegvallen, maar de laag toch zo licht mogelijk blijft.
De hele romp is nu geëgaliseerd. In de derde gang vanaf de onderkant zie je nog de gebogen lijn waar het glasweefsel van de bodem overlapt met dat van de zijkant. Een volgende keer zou ik toch deze overlap laten samenvallen met één van de kimmen, zodat het minder opvalt en gemakkelijker is weg te werken.
De kimmen worden zeer strak. Deze scherpe rand wordt natuurlijk weer rond geschuurd.
Voordat er grondverf op komt moet de hele romp nog eenmaal in de epoxy gerold worden, om eventueel uitstekende glasvezeltjes te bedekken. Het geheel spiegelt nu mooi. Rechts in de foto zie je een gat in de boeg. Daarover gaat de volgende post.
Eerste laag grondverf, nog niet helemaal dekkend. Uiteindelijk komt er nog een tweede laag over de gehele romp, en daarna zelfs nog 3 extra lagen over het deel onder de waterlijn.
Van voren gezien. In het midden bij de boeg zie je een deel dat niet geverfd is. Dit is omdat de buitenkant van de boeg pas later wordt afgewerkt, op het moment dat de basis voor de boegspriet is gemonteerd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten