dinsdag 13 november 2018

Verder met de beams


Aan het binnenboord einde van de mal voor de beams komt een blok schuim dat ik de juiste vorm heb gegeven.
De scherpe binnenhoeken worden afgerond met een fillet zodat het glas mooi vloeiend komt te liggen.
Er zijn divers gevormde stukjes nodig om alles te kunnen bedekken.
Hier alle stukjes op maat geknipt en klaargelegd.
Voor het grote vlak is ook een groot stuk glas nodig. Hier heb ik het knipschema erop getekend. 
En vervolgens geknipt. Deze snedes zijn nodig om het glas goed in de vorm te laten vallen. Een deel van de andere vormstukjes wordt gebruikt om de ontstane gaten af te dekken.

Als je het grote stuk glasvezel over de mal legt valt het mooi in de verschillende vakken.
Marloes helpt met het impregneren van de -tig lagen glasvezel. Een klus met veel tijdsdruk want als alle lagen zijn gelegd moeten ze worden aangedrukt met behulp van de vacuümzak, maar dan moet de epoxy nog niet zijn uitgehard.
Dit is het uiteindelijke resultaat. De lijnen en donkere vlekken komen door de stift waar ik de kniplijnen mee op iedere laag heb getekend.
Even een totaaloverzicht. Links de twee stuurboord beam bodems, rechts de twee voor bakboord.
Op één van de panelen die ik in de vorige post heb gemaakt teken ik de zijkant van de beam en zaag die uit. Dit eerste exemplaar dient als mal voor de andere elf (drie per beam).
Kijken of het eerste uitgezaagde exemplaar de juiste vorm heeft, en mooi op de bodem past.
Inmiddels is de bodem uit het vorige plaatje in vier delen gezaagd. Twee zijkanten er tegenaan en je krijgt een aardig beeld van de uiteindelijke vorm.
Zo ziet het er dan ongeveer uit als de beam aan de float gemonteerd zit. 
Niet alleen aan de zijkanten komt een verticaal schot, maar ook in het midden.
De schotten worden met enkele hulpstukken mooi haaks op de bodem geplakt. 
Ingeplakt en met putty fillets en glasband stevig vastgezet. 

De buitenkant is nog erg ruw. 
Na wat afronden ziet het er al een stuk beter uit. 
De aluminium en RVS scharnieren zijn inmiddels ook gemaakt, super mooi! 
De compressie blokjes bestaan uit twee delen: een deel dat op de beam wordt gemonteerd en een deel dat op de boot komt (hier rechts met de 2 bouten)
Behalve de schotten in de lengte komen er ook enkele schotjes overdwars om het torderen tegen te gaan. 
Vier stuks met dwarsschotjes 
Het gat voor de as van het bovenste scharnier.
Een kijkje in de mal waar de scharnierdelen exact op de juiste plek ten opzichte van het compressieblokje en de middellijn van de float wordt gemonteerd
De as, met bussen van delrin, een glasvezel verstrekte kunststof 
Gaten voor de brackets voor de as van het onderste scharnierdeel. 
De bussen voor de as van het bovenste scharnierdeel worden 'ingebouwd'. 
De brackets even passen. Als je goed kijkt zie je links in de holte nog net het gat voor de as van het bovenste scharnierdeel. 
De RVS backing plates met aangelaste bouten voor de brackets zijn gemaakt door de eigenaar van de garage tegenover mijn loods.
De blokjes ter versteviging van de bussen voor de scharnier as worden vastgezet met putty en krijgen een dun laagje glas. De krachten op dit onderdeel zijn normaliter niet erg hoog. 
De backingplates voor de brackets worden ook vastgezet met putty, en krijgen voor de zekerheid een laagje glas om ze tegen de bodem te houden. Als de bovenkant op de beam zit dan kan je hier niet meer bij, je wilt dus niet dat die dingen ooit loskomen en naar binnen vallen... 
Scharnier even passen op de brackets. 
Nu moeten de bovenkanten van de beams nog gemaakt worden. Het eerste plan was om dat in één keer te doen, en dan in vieren te zagen. Helaas mislukt: het sloot niet goed genoeg aan op de beam. 
Daarna per stuk gemaakt: een stevig stuk geplastificeerd karton (stucloper van de Gamma) over de beam gelegd. Daarover een dunne laag plastic en daarover glasvezel impregneren met epoxy. 
Het resultaat is een dunne maar stijve plaat die mooi aansluit op de beam. Deze plaat dient als mal waarop de echte bovenkant wordt gemaakt. 
Die is dus wat dikker en sluit mooi aan op de beam. 
Beam bovenkant in wording. 
Alle beams zijn inmiddels in het uiteinde voorzien van backing plates met aangelaste bouten. Met deze bouten worden de beams aan de float vastgezet. De flens helemaal aan het uiteinde krijgt per beam ook nog vier bouten. In totaal 8 bouten per beam/float verbinding.,
Om de bovenkant van de beam erop te plakken moet er een zo groot mogelijk oppervlak beschikbaar komen. 
Er komen flensen in die bovenkant en zijkanten aan elkaar verbinden. 
Hier zijn alle flensen klaar. 
Nu kan het dek erop geplakt 
 Goed aanklemmen
Vervolgens de randen afronden en van de nodige lagen glasband voorzien. 
Inmiddels werk ik al aan de onderdelen die in de hoofdromp moeten worden gemonteerd ter bevestiging van de scharnieren en compressieblokken. 
  
Een mal voor de holte waarin het bovenste scharnierdeel moet draaien.
Vier beams bijna klaar. 
Schets van de mal voor een deel van de achterste beam contrastukken (zo noem ik de delen die in de hoofdromp contact maken met de beam en de scharnieren).
En nu in het echt...
Dit zijn de mallen voor de voorste contrastukken, wijken iets van van die voor de achterste. Omdat ze links en rechts gespiegeld zijn heb ik uiteindelijk vier unieke mallen. 
De beams moeten aan de voor en achterkant nog worden voorzien van een buis waarmee straks de trampoline vastgezet kan worden. 
Detail van de schets voor de contrastukken.  Het uitstekende deel waarop de compressieblokken gemonteerd worden noem ik maar de 'neus' :-) 
 Hier een deel van de mal voor de neus.
Met de verfbrander de plastic buis warm gemaakt en enigszins gebogen. Op een mal natuurlijk. 
Drie buizen zitten erop, nog vijf te gaan. 
De mallen heb eerst drie keer in de epoxy gezet om ze mooi glad te maken, daarna drie keer ingesmeerd met lossingvloeistof, tenslotte beplakt met 2 lagen 450 gsm biax glasvezel/epoxy.
Dit is de mal voor de holte van het bovenste scharnier, ook beplakt met 2 lagen glasvezel. Helaas kreeg ik het onderdeel na uitharding er niet vanaf, de mal voldoet dus niet. Uiteraard had ik ook deze mal voorzien van een overvloedige hoeveelheid losmiddel.
De andere onderdelen laten na toepassen van de nodige spierkracht keurig los uit de mallen.
Dit is de tweede poging  voor de mal van de holte voor het bovenste scharnier. Deze keer heb ik een deelbare mal gemaakt. 
Als ik de mal straks heb beplakt en het onderdeel is uitgehard, dan kan ik het middelste deel eruit trekken. Daardoor komt er ruimte vrij om ook de buitenste maldelen vrij te maken van het onderdeel.
Ook de onderdelen voor de voorste contradelen zijn mooi gelukt. Deze delen zijn nu nog erg dun en min of meer flexibel. Pas als ze zijn gemonteerd in de hoofdromp worden ze voorzien van meer lagen glasvezel om ze de benodigde stevigheid te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten